Veneen katsastaminen

Katsastuksen edut

Koulutetut katsastusmiehet ovat veneasiantuntijoita, joilta tarkastustyön ohessa saa tarvittaessa veneturvallisuutta koskevia neuvoja ja ohjeita. Lisäksi useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät katsastetulle veneelle vakuutusmaksualennuksia.

 

Peruskatsastus

Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi, sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa, tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi myös peruskatsastuttaa aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä veneilyvalmiina.

Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet sekä moottori.

Veneen vuosikatsastus

Vuosikatsastus tehdään vuosittain veneen ollessa veneilykunnossa, jolloin tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet. Veneet katsastetaan niiden rakenteen, varustuksen ja veneilyalueen mukaan neljään eri luokkaan.

 

Lisätietoa katsastuksesta

Kattava määrä lisätietoa veneen katsastamisesta löytyy SPV:n sivuilta.

Katsastussäännöt (pdf-tiedosto, Suomen Purjehdus ja Veneily)

 

Veneen sähköt

Veneilyssä on sähköisten varusteiden määrä kasvanut vuosi vuodelta. Vanha sähköjärjestelmä ei välttämättä enää pystykään palvelemaan uusia tarpeita, jolloin tulee eteen järjestelmän uusiminen. Samaa voi suositella jos sähkökeskus alkaa näyttää spagettikattilalta. Sähköturvallisuuden edistämiskeskus on laatinut hyvän oppaan sähköstä veneessä. Uusimman version Sähkö ja vene -oppaasta voit ladata pdf tiedostona tästä.